CONSUMENT‎ > ‎Milieutips‎ > ‎

Verwarming

TIP VAN DE MAAND: VERWARMING

Voor het koude jaargetijde is het nuttig om verantwoord met de verwarming van uw huis om te gaan:

- u dient ervoor te zorgen dat de lucht in uw woning niet te vochtig is want vochtige lucht kunt u heel wat moeilijker opwarmen dan droge lucht. Het ideale is een relatieve luchtvochtigheid tussen 50 en 60%. Ventileer dus zeker uw huis voldoende. Een kwartiertje ‘s ochtends ramen en deuren tegen elkaar open zetten om het vocht uit het huis te laten, is voldoende 

-     doe ’s avonds de gordijnen dicht

-     zet een half uur voor u naar bed gaat de verwarming vast op de nachtstand van 15º

-     isoleer de verwarmingsleidingen in niet-verwarmde lokalen (kruipruimte, zolder, garage)

-     achter de radiatoren kunt u een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen

-     wist u dat een graad lager op de thermostaat bijna niet te voelen is, maar dat uw energiefactuur er wel met 7% door zakt. Normaal gezien moet 21 graden overdag ruim volstaan. 

-     bijna 9 op de 10 huishoudens gebruiken gas om de woning warm te stoken. Op jaarbasis stookt een gemiddeld huishouden bijna 1.300 m3 gas (zo'n 850 euro, prijspeil 2012/2013). Dat draagt bij aan klimaatverandering omdat er CO2 vrijkomt bij de verbranding van gas. Het verwarmen van woningen zorgt voor 9 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Gasgestookt verwarmen zorgt nauwelijks voor luchtvervuilende stoffen. Slimmer en efficiënter verwarmen, betekent minder gas verbruiken: dus minder klimaatverandering en een lagere energierekening.

-     ontlucht de leidingen minimaal één keer per jaar (bij nieuwe installaties vaker). Lucht in de leidingen zorgt voor extra stookkosten. 

-     heel vaak zitten radiatoren onder vensterbanken. 's Avonds gaan de gordijnen dicht en vallen over de radiator heen. Daardoor blijft er veel warmte hangen tussen het gordijn en het raam: warmte die uiteindelijk via het raam zal verdwijnen. Door kortere gordijnen te gebruiken - die wel voor het raam hangen, maar niet voor de radiator - kunt u dit voorkomen. Een andere, minder mooie, mogelijkheid is om de gordijnen op de vensterbank te leggen. 

-     wanneer u een open haard hebt, kunt u daarmee een heleboel energiekosten besparen. Alleen niet iedereen heeft een open haard en er één (laten) plaatsen is vaak nogal een onderneming. Wat wel iedereen kan doen is kaarsen branden. Daarmee kunt u weliswaar niet uw hele woonkamer verwarmen, maar er komt meer warmte af dan u denkt. Door regelmatig veel kaarten te branden, kunt u enkele tientjes per jaar besparen op uw stookkosten. Kaarsen kosten uiteraard ook geld, maar wanneer u niet al te dure kaarsen uitkiest, zal het u toch schelen in de portemonnee. Bijkomend voordeel is dat kaarsen het gezellig maken in huis en dat u minder lampen aan hoeft te doen.

radiatoren muur                                                              


Comments