CONSUMENT‎ > ‎Milieutips‎ > ‎

Milieutip Voedsel


VOEDSELVERSPILLING

    Jaarlijks wordt er  wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Dat is 30 % van de totale voedselproductie. Consumenten willen geen gek gevormde aardappels, rechte bananen of kromme komkommers. De producenten zijn op de hoogte van het koopgedrag van de consument en nemen niet eens de moeite om afwijkende producten in de winkel te leggen. 

    Het is een afschuwelijke paradox dat de 925 miljoen mensen die op de aarde honger lijden zeer wel gevoed zouden kunnen worden met wat er aan voedsel wereldwijd wordt weggegooid.

    Het zijn niet alleen producenten die afwijkend voedsel vernietigen of producenten in ontwikkelingslanden die hun producten niet op tijd en gekoeld op de markt kunnen brengen maar ook consumenten gooien te veel gekocht voedsel weg.

    Een kilogram weggegooid voedsel staat gelijk aan 15.000 liter water. Water dat is gebruikt om de gewassen te telen.

    Een kilogram weggegooid voedsel staat gelijk aan een liter benzine. Benzine die is gebruikt in het telen en transporteren van de gewassen.

    De gemiddelde persoon gooit tussen de 43 en 65 kilo voedsel per jaar weg.  Dat komt overeen met 125 euro die men in de klikobak gooit. 

    De THT-datum, 'tenminste houdbaar tot', is vaak geen goede indicatie van wanneer voedsel nog eetbaar is. De THT-norm is een kwaliteitsgarantie en zegt niet iets over de voedselveiligheid. Om zeker te zijn van uw weggooigedrag kunt u op milieucentraal.nl de weggooitest doen. Ook is het verstandig om niet elke dag naar de supermarkt te gaan, omdat u dan vaak teveel koopt, maar 2 of 3 keer per week. Bewaar tomaten en paprika's niet in de koelkast.

    Ook zouden supermarkten meer kunnen letten op hun aanbiedingen: de meeste aanbiedingen zijn gericht op gezinnen en houden te weinig rekening met eenpersoonshuishoudens.

Youtube. Voor een Nederlandstalige lezing.

Youtube2. Voor een Engelstalige lezing.  



Comments