CONSUMENT‎ > ‎Milieutips‎ > ‎

Geld en milieu sparen

U kunt verder lezen om een aantal handige tips te weten te komen en hoe u deze kunt toepassen zodat u het milieu en uw eigen portemonnee kan sparen,hieronder verschilt het van korte tot lange tips,van die u misschien al weet en misschien ook niet.De tekst begint met een stukje over zuiniger auto rijden, daarna komt een stukje over slim stoken. Vol met tips die u verassen als afsluiter komt er een stuk over windenergie en
Pv-cellen(zonnecellen).

1. Zuiniger autorijden
 
U kunt veel geld besparen op uw rijgedrag, zowel voor uw portemonnee als voor het milieu.
Met onderstaande tips kunt u veel geld besparen, evenals het milieu.


De tips:

1. Geleidelijk aan gas geven (kijk vooruit op de weg) 2. Zorg voor een juiste bandenspanning(staat meestal in het tankklepje) 3. Onderhoud uw auto goed(regelmatig onderhoud en olie verversen 4. Houd de ramen gesloten 5. Verbeter de aerodynamica door de imperialen of bagagerekken zo min mogelijk te gebruiken 6. Verwijder onnodige bagage 7. Gebruik airconditioning met mate 8. Matig uw snelheid. 9. Ga vaker met de fiets (alles over dit onderwerp is te vinden op:http://www.fietsersbond.nl/fietscalculator)

Stel nou eens dat u zich niet houdt aan al deze tips,dan loopt u veel geld mis en vervuilt u het milieu ook nog eens onnodig. Als u alle tips volgt kunt u met  LPG tot wel €1.873,87 per jaar besparen aan, bij euro tot wel  € 1.545,70 per jaar , bij super tot wel € 1.277,86 per jaar  en bij  diesel kunt u tot wel € 493,08 per jaar te besparen aan benzine,maar vele houden zich hier wel voor 50% aan,dan kunt u gewoon de helft van dit bedrag pakken,maar dan moet u wel bij alle tips hiervoor gelden niet bij de ene wel en de andere niet.Zo kunt u dit ook doen als u zich er voor 20% aanhoudt,enzovoorts.

Ook kunt u hiermee het milieu sparen,zo veroorzaakt u bij LPG 1.622,88 Kg koolstofdioxide minder per jaar, bij euro 1.918,08 Kg koolstofdioxide minderen, bij super kunt u 1.918,08 Kg koolstofdioxide minderen, bij diesel stoot u 1.560,90 Kg koolstofdioxide minder per jaar uit. Als voorstelling, 1900 Kg koolstofdioxide staat ongeveer gelijk aan een blok van 10 meter lang bij 10 meter breed en  10 meter hoog vol met CO2.Voor een betere voorstelling,een volwassen boom haalt iedere dag 65 gram CO2 uit de lucht en zet deze om in O, dat is 24 Kg per jaar,snelle rekensom, 2000/24 = 83 jaar,je bespaart dan een boom 83 jaar werk(zegt nog steeds niet veel),maar als u het zo bekijkt, als die ene boom er 83 jaar over doen 83 bomen er één jaar over.

Voor meer informatie over wat u vervuilt en hoeveel u moet doen om dit te verminderen: http://plazilla.com/hoeveel-co2-produceer-jij-per-dag

Vaker met het openbaar-vervoer

Door vaker met het openbaar-vervoer te gaan kunt u veel van uw eigen CO2 uitstoot verminderen, de trein,de metro en de tram zijn beter dan de bus,omdat deze op elektriciteit werken en een bus op benzine.Met een trein bespaart u in tegenstelling tot de gemiddelde auto 75% van de CO2 uitstoot.Ook de treinmaatschappijen gaan steeds beter voor het milieu rijden.Zo heeft NS de rkm (reizigerskilometer) met 5 gram vermindert de afgelopen 2 jaar,dat is vrij veel.


2. Slim stoken

2.1. Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie is tevens van groot belang eerst moet u zorgen voor een goede isolatie(hieronder staat hoe) en daarna is het pas verstandig om de ideale verwarmingsinstallatie te installeren,aangepast aan de isolatiewaarde en warmtebehoefte voor dat huis.wees vooral niet bang om advies te nemen en een plan voor uw eigen energiezuinige huis.U kunt duurzaam isoleren met o.a.Vlas,Gerecycled katoen,Houtvezel,Hennep,Schapenwol,Cellulose,Thermoskussens (van Tonzon),Kurk,Leem,Stro.

Voor meer informatie:http://www.duurzaamthuis.nl/

U kunt ook normaal isoleren,bekijk het onderstaande figuur maar eens goed:

 
 

Pas op:

Mensen die al een energie zuinigere woning hebben(A of B label) hebben een veel onzuiniger gedrag,waardoor de kosten(en dus ook de uitstoot) veel hoger uitvallen dan verwacht,u zou het niet denken maar deze mensen kunnen nog een heleboel besparen. Denk dus niet ik ben al energie zuinig genoeg,de waarheid vertelt iets anders,u hebt een slechtere instelling dan mensen in een niet energiezuinig huis,u kunt nog veel geld besparen en uw uitstoot verminderen.

2.2. Lees hoe u de verwarming s'nachts moet zetten

Er zit een verschil in hoe u uw verwarming 's nachts moet zetten ,dat verschil is het huis, heeft u een oud huis dan moet u de verwarming lager zetten (minimaal 17 graden Celsius) bij een nieuw huis (na 1994 gebouwd) zet u de verwarming gewoonweg uit. Dat geld ook als u een oud huis heeft,maar het nog na 1944 (opnieuw) heeft laten isoleren.Voor een uitgebreidere uitleg:

 2.3. Trek wat vaker dikkere kleding aan en zet de verwarming wat lager

Per graad lager ingesteld op de verwarming, bespaart u 7%,dat geld ook voor uitstoot en geld. Het gemiddelde huishouden is € 862.- kwijt voor de verwarmingskosten. U  bespaart dan 14% daarvan dat is goed voor € 120,68 per jaar. Verder veroorzaakt u ook nog eens 70 Kwh (kilowattuur) minder,met 70 Kwh kunt u een led lamp van 2 watt, vier jaar non-stop laten branden.

2.4. Zet de verwarming op de juiste hoogte bij de juiste inspanning

Veel mensen vergeten het als ze iets gaan doen,ze krijgen het veel te heet en verspillen zo geld en stoten onnodige gassen uit,er is geen duidelijk iets voor dit,echter is er wel een Belgische wet waar u zich goed aan kan houden,deze gaat als volgt:

 zeer licht werkminimaal 18 graden Celsius
 licht werkminimaal 16 graden Celsius
 halfzwaar werkminimaal 14 graden Celsius
 zwaar werkminimaal 12 graden Celsius
 zeer zwaar werkminimaal 10 graden Celsius

De volledige wet vindt u hier:http://www.werk.belgie.be/detailA_Z.aspx?id=1442


3. Windenergie en Pv-cellen(zonnepanelen)

3.1 Windenergie

De belangrijkste voordelen van windenergie zijn:

    1. Het verbruik van fossiele brandstoffen neemt zwaar af,waardoor de CO2-uitstoot zwaar afneemt.

    2. Windenergie is duurzaam.

    3. De afhankelijkheid van de olieproducerende landen neemt af.

    4. Ook zonder distributienetwerk kan er stroom komen van uit de buurt.

De belangrijkste nadelen van windenergie zijn: 

1. Windenergie is duur, de kosten lopen al decennia af ,maar de prijs is vaak nog hoger dan die van fossiele brandstoffen.

2. Windsnelheden zijn vrij veranderlijk en moeilijk in te schatten. Wel kunnen professionals in de windparken de opbrengst goed voorspellen en over een groter gebied genomen is de opbrengst ook minder grillig.

3. Soms worden windmolens als 'lelijk'beschouwd in het horizon beeld en wordt het al snel horizonvervuiling genoemd. In Nederland kunnen we wel steeds beter zorgen dat de windmolenparken goed in de rest van de omgeving past.Bekijk onderstaand voorbeeld maar (Wieringermeer).

4. Voor de productie van windmolens zijn o.a. staal, kunststof en andere bepaalde zeldzame metalen voor de magneten in de dynamo's nodig waarvan het winnen een kostbaar, vervuilend en energie-intensief proces is (overigens wordt de hiervoor benodigde energie door de geproduceerde molen zelf in 3 tot 6 maanden opgewekt).

5. Vogels worden verdreven uit hun habitat soms nemen ze wel meer dan 200 meter afstand van de windmolens.

6. Ze veroorzaken slagschaduw en geluidsoverlast, bovendien gaan vleermuizen dood door de drukverschillen.

Zo zit het nu

In 2008 is in Nederland het windvermogen toegenomen met netto 468MW (ongeveer 1% van de energie behoefte van Nederland) tot 2.216MW (4,5% van de energie behoefte van Nederland),dus in een gemiddeld windjaar wordt nu 5,2 miljard Kwh geproduceerd.

Men denkt dat er inlands van Nederland 5000MW per jaar kan geproduceerd worden(dus exclusief Noordzee). Verdere uitbreiding moet ergens anders gebeuren. Voor Nederland kan er tot wel 2 keer zoveel windenergie worden opgewekt als de huidige behoefte.

De langetermijntoename van het elektriciteitsgebruik, 3 % per jaar, is een indicatie dat ook energie besparing hard nodig is hierboven is al genoemd hoe u door middel van isoleren veel energie kan behouden.Als de groei 3% per jaar is dan moeten er iedere dag 8 windturbines geplaatst.

Financieel

Participeren aan een project kan al vanaf €1.030,-.Eigenlijk is het beleggen in windenergie.De winst is niet goed te berekenen, omdat de wind van dag op dag verschilt. Wel is windenergie een goede belegging waar veel belangstelling voor is.

Voor het milieu

Door middel van windmolenparken en losstaande windmolens is er in Nederland sinds 1990 ongeveer 2500 KtonCO2 bespaart gebleven, dat is 2.500.000.000 KgCo2 daar zou een oppervlakte van 102 hectare vol met bomen een jaar lang voor moeten werken om het om te zetten naar O(zuurstof).102 hectare,1 hectare is 10.000 vierkante meter.

102 x 10.000 = 1.020.000 vierkante meter


3.2 Pv-cellen (zonnepanelen)

Zo zit het nu

In Nederland zijn meer dan 100.000 zonnepanelen-installaties geïnstalleerd. De regering geeft hier ook subsidies voor, afgelopen zomer is de bodem van de pot zelfs in zicht gekomen. Zonnepanelen zijn een duurzame en op termijn goedkoper alternatief voor fossiele brandstoffen.

Financieel

Zonnepanelen zijn nog vrij duur, het gemiddelde huis verbruikt zo ongeveer 3500 Kwh per jaar, een wp (staat gelijk aan 0,70 tot 0,90 Kwh/annum, voor 3500 Kwh heb je ongeveer 3900 wp nodig,
3900 wp x € 1,50 (ongeveer de prijs van een wp geïnstalleerd  = €5.850,-(alles inbegrepen)). De gemiddelde levensduur van zonnepanelen zijn 30 jaar, dus u bent zolang uw eigen energie producent. Nou dit een keer aanschaffen kost vrij veel, maar als u het per jaar bekijkt. 
5.850,-/30 = €195,- U betaalt dan €195,- per jaar voor uw eigen stroom,normaal gezien betaalt u voor dezelfde hoeveelheid Kwh €862,-.

Voor het milieu

U zal per opgewekte Kwh 0,616 Kg CO2-uitstoot besparen. Bij een gebruik van 3500 Kwh is dat
3500 x 0,616 = 2156 Kg CO2 per jaar bespaart.U heeft dan dus ruim twee ton koolstofdioxide minder uitgestoten. 
Een boom haalt per jaar 24 Kg CO2 uit de lucht en zet deze om naar O(zuurstof).
2156/24 = 89 jaar, dus het zal 89 jaar duren voordat een volwassen boom dat uit de lucht heeft gehaald.

Meer weten over de werking van PV-cellen:bekijk dan de Uitgebreide versie (onderaan de pagina).

Bent u geinterreseerd in de uitgebreide versie van dit al(inclusief berekeningen en achtergronden voor de gevonden informatie en uitkomsten en bedragen.

Dan kunt u terecht bij het onderstaande bestandje.(Uitgebreide versie.odt).

ċ
Milieucentrum de Broeikas,
10 okt 2013 04:18
Comments