Waar ze deze winter al niet zonnig waren, zullen er nog mooiere dagen verschijnen met de komst van het voorjaar en de zomer. De wereld om ons heen zal weer aan leven, aan geur en kleur gaan winnen en onlosmakelijk... aan fruitvliegjes: een ergernis met onfrisse bijbedoelingen. De fruitvlieg leeft van levende gistcellen, welke op hun beurt leven in 'ons' rottend fruit en in groente. Ook in rottend voedsel en suikerhoudende drank leven deze gistcellen. Verrotting is weliswaar een wat onsmakelijk woord maar is een natuurlijk proces dat plaats vindt bij alle eens levende organismen als onderdeel van de prachtige levende natuur. Je hoeft ook niet in een 'vies' huis te wonen om last van fruitvliegjes te krijgen, ze zijn snel tevreden en zullen dat middels hun aantallen tot uitdrukking brengen! Ook op jouw fruit, ook deze zomer. En in een een spectaculair tempo!
"Fruitvliegjes zijn aan te merken als schadelijk omdat ze schimmels, bacteriën en gistcellen verspreiden. De larven die in het fruit leven, versnellen het rottingsproces aanzienlijk. De volwassen vliegen verplaatsen zich van fruit naar fruit en dragen hierbij de schimmels en gistcellen over die vervolgens de kans krijgen om een nieuwe bron te koloniseren. De fruitvlieg creëert op deze wijze meer potentiële voedselbronnen voor de larven." (Wikipedia)
Natuurlijk kun je deze fruitvliegjes tegen gaan zonder daar meteen (dure) chemische middelen voor te gebruiken. Voor het bestrijden zijn er net zoveel recepten als voor zelfgemaakte erwtensoep of nasi en zonder je omgeving, het milieu, verder te belasten. Aantrekkelijke oplossingen op de onvolprezen website omaweetraad.com zijn bijvoorbeeld:
"Ik kwam er vorig jaar zomer eigenlijk toevallig achter. Al een paar weken had ik last van fruitvliegjes in de keuken. Wat ik ook deed (poetsen, fruit in de koelkast bewaren), niets hielp. Op een avond had ik voor een recept wat verse basilicum uit de tuin geplukt en de restjes in een bakje op het aanrecht laten staan. De volgende ochtend waren de fruitvliegjes verdwenen. Ik zet nu in de zomer standaard wat verse blaadjes basilicum in de keuken en er is geen fruitvliegje meer te bekennen! Dit is niet mijn tip maar heb ik uit een blad gehaald." (gepost door: Vissen)
Een wat minder charmante oplossing, vanuit fruitvlieg-oogpunt, komt van iemand uit de Horeca, waar hij/zij het gebruikt het bij de bar in de zomer:
"Vul een glaasje voor de helft met appelsap en de andere helft met azijn. Klein scheutje afwasmiddel erbij en je kunt er bijna bij blijven staan om de eerste fruitvliegjes te zien sneuvelen." (gepost door: Deerntje)
Ook wordt geopperd, ze met een stofzuiger te lijf te gaan en deze daarna buiten te legen. De kleine vliegjes zijn niet opgewassen tegen de zuigkracht (ook niet tegen sterke tocht of een ventilator trouwens). Nog makkelijker wordt het door een pantykous over het mondstuk van de stofzuiger te schuiven en het lange gedeelte in de buis te stoppen en zo de vliegjes de panty in te zuigen. Naderhand knoop je de panty dicht of je laat de fruitvliegjes buiten weer vrij. Maar met deze oplossing neem je de bron natuurlijk niet weg.
Fruitvliegjes komen van nature in Nederland voor en vinden hoe dan ook een weg naar binnen. Daar kunnen ze razendsnel een plaag vormen en zeker wanneer de omstandigheden ook nog eens meewerken: het warm is en er 'goede' voedingsbronnen voor handen zijn.
Het is ook in dit geval altijd beter te voorkomen dan te genezen. Het best doe je dat door de vliegjes geen reden te geven om ongewenst bij je binnen te vallen. Denk dan aan het (gescheiden) verpakken van verse etenswaren of het bewaren daarvan in de koelkast. Ook vuile vaat is als een koningsmaal voor deze ongenode gasten.
Zoals gezegd heeft dit probleem bijna net zoveel oplossingen als dat er keukens zijn. En de vliegjes zullen niet nalaten je te bewijzen dat bepaalde methodes ook weer niet werken. Succes!