Nijmeegse Milieuquiz antwoorden

1. In het in mei 2014 geïnstalleerde college van B. en W. wordt deze post ingenomen door Harriët Tiemens. Zij volgde Jan van der Meer op. Bert Frings is de andere wethouder van GroenLinks met o.a. zorg in z'n portefeuille. Hubert Bruls (CDA) tenslotte is de burgemeester van Nijmegen. In het verleden is hij ook wethouder geweest.
 
2. In het centrum zijn 3 gratis bewaakte stallingen: Bisschop Hamerstraat (bij Keizer Karelplein), Plein 1944 en Mariënburg.
 
3. Eugène Lücker was een Nijmeegse kunstenaar die veel bomen tekende en schilderde. Tot voor enkele jaren stond in Nijmegen een monumentale boom die naar hem werd genoemd: "de boom van Lücker". Deze boom stond vaak model voor de kunstenaar. helaas is hij enkele jaren gelden gekapt vanwege een ziekte.
 
4. Er zijn in Nijmegen veel plannen om windmolens te bouwen. De windmolens langs de A15 worden momenteel gebouwd. Maar er staan natuurlijk wel twee oude monumentale windmolens, dus het juiste antwoord is 2. Overigens om ook maar aan te geven dat windenergie al heel lang wordt gebruikt in Nederland.
 
5. Nijmegen staat op die lijst bij de eerste drie. Blijkbaar heeft Havana aan de Waal op milieugebied zijn uitwerking niet gemist.
 
6. Nijmegen heeft momenteel 5 NS stations (Nijmegen CS, Heyendaal, Dukenburg en Lent en Goffert - Winkelsteegh
 
7. Er rijden op een doorsnee middag 8 treinen: 2x de intercity naar Amsterdam en Den Helder, 2x de intercity naar Amsterdam en Schiphol, 2x de sneltrein naar Zwolle en 2x de stoptrein naar Zutphen.
 
8. De Steenmarter is het juiste antwoord. Dit dier heeft zich uitstekend aangepast aan het leven in een bewoonde omgeving. In het Goffertpark heeft zich wel een vos gevestigd. In het verleden hebben bij Dukenburg wel dassen geleefd, maar deze dieren zijn al snel slachtoffer geworden van het drukke verkeer. De wolf zal zich wellicht de komende jaren weer in Nederlnd vestigen, maar zeker niet in stedelijk gebied.
 
9. Deze verbinding heet de Snelbinder. De oversteek is de onlangs geopende nieuwe verkeersbrug. De fietspaden in Nijmegen zijn allemaal rood geasfalteerd en worden ook wel rode linten genoemd, maar dit is geen specifieke naam voor de brug. Het Lents Pad is door ons verzonnen.
 
10. Het park Lingezegen is het park dat ten oosten en noorden van de Waalsprong wordt aangelegd en als uitloopgebied gaat dienen voor de bewoners van de Waalsprong (Nijmegen noord)
 
Comments