ACTUEEL

Joris Ivensplein wordt vergroend

Dit jaar wordt het Joris Ivens Plein opgeknapt. Het plein krijgt een groene invulling met meer bomen en moet zo een aantrekkelijke entree van de stad worden. Een entree die de verbinding vormt met de parkeergarage “oude stad” net onder het spoor door, maar natuurlijk ook met de nieuwe bebouwing in Waalfront west. De bijgaande schets geeft een impressie. Opvallend is de vijver die wordt toegevoegd, maar die uitstekend past in het streven van Nijmegen om water zichtbaar te maken in de stad.Op de schets is ook te zien dat het monument op het plein wordt gehandhaafd. De horeca gelegenheid op het plein blijft bestaan.

(24 - 1 - 2017)

Fietsroute netwerk verder uitgebreid in 2017


Ook in 2017 wordt het fietsroute netwerk in Nijmegen verder uitgebreid. Meest in het oog springende onder deel is de route op de Graafseweg vanaf het Keizer Karelplein tot over het spoorviaduct. Hier wordt onder andere de fietsroute op de parallelwegn verbeterd. Ook de fietsroute door de stationstunnel en op de Daalseweg worden aangepakt. Tenslotte worden ook nog de verkeerslichten op de kruising Groesbeekseweg-Heyendaalseweg en de oversteek van de Scheidingsweg in de fietsroute naar Cuyk verbeterd. (bron Gelderlander vrijdag 30-12)

(4 - 1 - 2017)


Apps voor fietsers en files

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland willen inzicht krijgen in het verkeersgedrag van diverse groepen weggebruikers. Door gebruiken te maken van de apps lever je de gemeente en de provincie over de routes die je fietst of met de auto rijdt. Daarmee hopen gemeente en provincie informatie te krijgen over het rijgedrag in de regio. Men hoopt vooral inzicht te krijgen in de knelpunten, zodat deze kunnen worden aangepakt. Voor meer info en het downloaden van auto-app: klik hier
De fiets-app is te downloaden via de bekende stores, maar helaas niet voor de windows-phone. Meer informatie: klik hier

(6 - 9 - 2016)

Zelfrijdend openbaar vervoer in Nijmegen

Wethouder Ben van Hees heeft een ton uitgetrokken voor een proef met zelfrijdend OV in Nijmegen. Het gaat daarbij om kleine busjes (zie foto) die geen chauffeur meer nodig hebben, maar zelf hun weg kunnen vinden. Alhoewel, dat laatste valt nog tegen. De busjes rijden al tussen station Ede en de universiteit in Wageningen, maar wel op vrijliggende banen, waardoor ze niet op ander verkeer hoeven te letten. Van Hees ziet vooral een rol voor de busjes als verbinding tussen de Waalkade en het centrum. Het hoogteverschil kan dan door iedereen overwonnen worden. Bijvoorbeeld door passagiers van cruiseschepen die hier aanleggen.
De ontsluiting van het centrum door het openbaar vervoer is al decennia lang een discussiepunt in Nijmegen. Een zelfrijdend busje biedt nieuwe mogelijkheden. Ze kunnen in een hoge frequentie rijden zonder dat dat leidt tot hoge personeelskosten. Natuurlijk zijn er nog vragen. Stel het busje gaat de Grote Straat op en neer rijden, dan zullen daar ook fietsers en voetgangers gebruik van blijven maken. Er zal dan bijvoorbeeld iets geregeld moeten zijn met betrekking tot de aansprakelijkheid, mocht het onverhoopt toch tot een ongeluk komen. Al zullen de gevolgen hopelijk meevallen, aangezien het busje niet harder rijdt dan 25 kilometer per uur. (lees hier meer over de achtergronden)

(13 - 7 - 2016)

Nijmegen European Green Capital

Na twee keer naast de titel te hebben gegrepen is Nijmegen in haar derde poging uitgeroepen tot European Green Capital en wel voor het jaar 2018. De European Green Capital geldt als een voorbeeld voor andere steden met betrekking tot duurzaamheid.
Nijmegen verdiende de titel onder meer weer vanwege het mobiliteitsbeleid. Het openbaar vervoer rijdt in Nijmegen op groen gas en er ligt een uitgebreid netwerk aan kwalitatief goede fietspaden. Vaak hebben fietsers daar voorrang op het overige verkeer. Ook prees de jury het beleid ten aanzien van afvalscheiding. Op dat terrein is Nijmegen één van de koplopers in Nederland. Tenslotte noemde de jury de wijze waarop Nijmegen haar inwoners betrekt bij het beleid. (Meer lezen bij Europese Unie.)
Nijmegen volgt Essen (D) op dat in 2017 European Capital is. Dit jaar is de eer aan Ljublana. Onder meer Bristol, Kopenhagen, Hamburg en Nantes gingen Nijmegen voor. In 2018 is het de beurt aan Nijmegen om zich van zijn groenste zijde te tonen. De stad heeft nog ruim een jaar de tijd om daar vorm aan te geven.

(28 - 6 - 2016)

Donjon Valkhof bij Raad van State

Op 29 maart om 13.45 uur is de zitting over het bestemmingsplan Valkhof bij de Raad van State. Het platform tot behoud van het Valkhofpark heeft samen met een buurtbewoner bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan. De argumentatie tegen het bestemmingsplan is in de kern dat het voorwaarden in het bestemmingsplan veel te ruim zijn en de gemeente daardoor haar plicht verzuimd om deze plek optimaal te beschermen. Het gaat hier immers om een locatie die van belang is voor de geschiedenis van west Europa
Nu verschillende partijen (o.a museum Valkhof en Radboud Universiteit) hebben afgehaakt dreigt een invulling waarbij de nadruk zwaar op de horeca komt te liggen en het cultureel aspect ondergesneeuwd dreigt te raken. En het bestemmingsplan dat de gemeente heeft goedgekeurd houdt deze ontwikkeling niet tegen.

 

(8 - 3 - 2016)




Comments