ACHTERGRONDEN‎ > ‎

Green Capital

NIJMGEN EUROPEAN GREEN CAPITAL 2018


22 juni is Nijmegen uitgeroepen tot European Green Capital 2018. Maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Gaat dit extra bezoekers trekken? En waarom eigenlijk pas in 2018? En alleen in 2018? De Eurpean Green Capital competitie is ingesteld door de Europese Commissie. Doel is het bevorderen van duurzaamheid. Op de website van Eurpean Green Capital lezen we daarover het volgende:

Today more than two thirds of Europeans live in towns and cities. Urban areas concentrate most of the environmental challenges facing our society but also bring together commitment and innovation to resolve them. The European Green Capital Award has been conceived to promote and reward these efforts.”

De Europese Commissie onderkent dus het belang van de steden en hun inwoners bij het verduurzamen van onze samenleving. De winnaar van de European Green Capital wordt gezien als een voorbeeld stad. En wordt geacht in het jaar dat men “Groene Hoofdstad” is dit ook duidelijk uit te dragen. Nijmegen staat in een mooi rijtje dat verder bestaat uit: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria Gasteiz (2012), Nantes (2013), Kopenhagen (2014), Bristol (2015), Ljublana (2016) en Essen (2017). Voorwaar een mooi rijtje. Je vindt hier meer info over deze steden. Het betekent dat Nijmegen nog anderhalf jaar de tijd heeft om zich voor te bereiden op rol als voorbeeldstad ten aanzien van duurzaamheid.

De vraag is nu hoe Nijmegen haar rol als voorbeeldstad uit gaat rollen. Ze zal natuurlijk gebruik maken van de thema's waarop het goed scoort. Het fietsbeleid bijvoorbeeld. Nijmegen kent inmiddels een flink aantal hoogwaardige fietsroutes. Op deze routes heeft de fiets veelal voorrang op het overige verkeer. Onderdeel daarvan zijn ook de fietsstraten waar de auto te gast is. Nijmegen Green Capital is een goede reden om dit netwerk de komende jaren verder uit te breiden.

Power2Nijmegen zal ook flink in het zonnetje worden gezet. Hierin werkt samen met o.a. grote bedrijven om de CO2 uitstoot terug te dringen. Een flinke steun in de rug om Nijmegen inderdaad in 2045 klimaatneutraal te maken. Of wellicht al eerder. Ook daar zouden andere steden het een en ander van kunnen leren.

Green Capital als aanjager

Naast een voorbeeld voor andere steden kan de Green Capital ook een goede reden zijn om de eigen inwoners aan te spreken. Dat heeft Nijmegen al gedaan, het was volgens de jury juist één van de sterke punten van Nijmegen. Maar Nijmegen kan het jubeljaar 2018 nog eens gebruiken om hier nog eens breed op in te zetten. Green Capital is dus meer dan een titel waarmee Nijmegen goeder sier kan maken. Het is aan Nijmegen om – samen met haar inwoners – de titel in 2018 ook echt waar te maken.

(12-7-2016)

Comments