Het nut van een lokale energie coöperatie
In Nederland is de markt voor elektriciteit open. Er zijn verschillende aanbieders en als consument kun je je eigen leverancier uitzoeken. In het algemeen bieden die leveranciers ook nog eens verschillende pakketten. De keuze voor het pakket kan bijvoorbeeld afhangen van de prijs, een verschil tussen dag- en nachtstroom of bijvoorbeeld de levering van groene stroom. Er is zelfs een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in “atoomstroom.
 Elektriciteit kopen bij een bedrijf betekent overigens niet dat dit bedrijf een eigen kabel naar jouw woning trekt. Iedereen in Nederland is aangesloten op hetzelfde elektriciteitsnet. De leverancier zorgt ervoor dat ergens de hoeveelheid stroom voor jou aan dit net wordt toegevoegd. Jij als gebruiker haalt die hoeveelheid energie weer uit het net. Maar dat is dus niet 1 op 1 de elektriciteit die jouw leverancier in het net heeft gestopt.
Er zijn de laatste jaren steeds meer mogelijkheden gekomen om elektriciteit decentraal op te wekken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of windmolens. En zo zijn er nog een aantal andere bronnen. Wie even zoekt kan bijna overal wel aanbieders van elektriciteit vinden. Of in ieder geval potentiële aanbieders, zoals bedrijven die een behoorlijke hoeveelheid restwarmte over hebben.
En daar komt een lokale energie coöperatie in beeld. Ze probeert de lokale aanbieders van elektriciteit en lokale consumenten met elkaar in contact te brengen. De lokale coöperatie wordt daarmee een alternatief voor bedrijven als NUON, Essent of Greenchoice. Op het eerste gezicht lijkt dat wellicht “lood om oud ijzer”, maar er zitten toch een aantal flinke voordelen aan. En niet op de laatste plaats met het oog op duurzaamheid.
 Bij lokale opwekkers van elektriciteit gaat het vaak om duurzame vormen energie. Meest sprekende voorbeeld op dit moment zijn de zonnepanelen. Maar ook windenergie, aardwarmte projecten en micro warmte-kracht lenen zich uitstekend voor lokale toepassingen. Een lokale energie leverancier heeft dus veel potentie wat betreft duurzaamheid.
Afhankelijkheid van grootschalig opgewekte energie als aardolie, aardgas maar ook uranium, betekent ook afhankelijkheid van de wereldmarkt. Die wereldmarkt wordt beheerst door de olieprijs en het is bekend dat die de laatste jaren voortdurend stijgt. Niet in de laatste plaats omdat het einde van de olievoorraden in zicht begint te komen. Maar ook omdat die olie wordt gewonnen in landen en streken die niet altijd even stabiel zijn, om het voorzichtig uit te drukken. En waar het met mensenrechten ook niet altijd even nauw wordt genomen.
En daar zit misschien wel het grootste voordeel van een lokale of regionale energie coöperatie. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van energie blijft in de eigen regio. Dat geld kan dus worden ingezet om de eigen regio verder te versterken of te verduurzamen. En omdat het om een coöperatie gaat, kan daar door de leden ook nog eens over worden meegepraat.
|
|